To może być romantyczna mikroprzygoda : )
Co musicie mieć ze sobą:
- czajniczek
- kubki
- miód
- rozpałkę
Najprostszym sposobem jest zagotowanie wody na tak zwanym „ognisku cygańskim”, gdy garnuszek wisi na patyku nad ogniskiem. Patyk jest zawieszony za pomocą widełek i jednego lub dwóch innych patyków. Co ważne – kij, na którym zawiesimy nasz garnuszek musi być z mokrego drewna, żeby się nie podpalił!
Z czego zrobić herbatę?
Rośliny nadające się na herbaty i dostępne, nawet gdy zalega śnieg, to m.in. liście poziomek, liście i pędy jeżyn, kwiatostany leszczyny, młode gałązki brzozy, igliwie sosnowe czy świerkowe, owoce dzikich odmian róży czy głogu, które nie zostały jeszcze skonsumowane przez ptaki. Zebrany surowiec powinien być pozbawiony śladów żerowania owadów i zdrowy.
Liście poziomek i jeżyn są bogate w witaminy (w tym witaminę C), garbniki, flawonoidy (m.in. rutyna), glikozydy.
Co znajduje się w igłach sosnowych i świerkowych? Są one bogactwem olejków eterycznych, żywic, garbników, ponadto igły zawierają – zwłaszcza w okresie zimowym - bardzo duże ilości witaminy C. Zaledwie 50 gram igliwia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Olejki eteryczne zawarte w igłach działają jak środek dezynfekujący dając ochronę przed grypą, przeziębieniami i infekcjami górnych dróg oddechowych. Herbatka z suszonych kwiatostanów leszczyny jest dobrym środkiem napotnym i moczopędnym. Zaleca się ją stosować przy różnego rodzaju przeziębieniach oraz przy nieżytach przewodu pokarmowego.
Owoce dzikiej róży zawierają dużo witamin – A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników oraz pektyn.
Są one bogactwem witaminy C – mają jej nawet 30–40 razy więcej niż cytrusy. Owoce głogu zawierają natomiast kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu, garbniki. Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie oraz wzmacniają pamięć.
Taka własnoręcznie wykonana herbatka prosto z ogniska smakuje najlepiej i jest prawdziwą bombą witaminową w okresie osłabienia organizmu i przeziębień.