Return to site
Return to site

#mikroprzygoda

ZBIERAMY DZIKIE ŚLIWKI GUBINKI

...by zrobić pyszne ciasto drożdżowe

Spacerując między Krosnem Odrzańskim a Marcinowicami aż do Osiecznicy, możecie na skraju nadodrzańskich łąk spotkać dziko już rosnące drzewa owocowe. Wśród nich rosną śliwki GUBINKI.

ciekawostka: śliwki są wpisane na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-07-02 w kategorii Warzywa i owoce w woj. lubuskim.

Towarzystwo Pomologiczne w Guben w zestawieniu dotyczącym uprawianych na ziemi Gubeńskiej owoców odnotowało w 1929 roku uprawę śliwy gubinki na obszarze 600 morgów w liczbie 4 tys. jej drzew. W latach 30-tych XX wieku produkcja śliwy gubinki stanowiła połowę produkcji sadowniczej, prowadzonej na terenie dzisiejszego Gubina, a z jej owoców produkowano wino i soki. Również w latach 70-tych XX wieku te owoce cieszyły się dużym uznaniem, gubińscy handlarze dowozili i sprzedawali je m.in. w nadbałtyckich miejscowościach wypoczynkowych. Gubinka to drzewo owocowe należące do rodzaju Prunus, obejmującego śliwy, śliwowiśnie, wiśnie i tarniny.

Drzewo to jest niskie lub średniej wielkości, dorastające do ok. 6 m wysokości. Liście gubinki mają kształt podłużnie-eliptyczny, ostro zakończony z obu końców, barwy od średniozielonej do ciemnozielonej. Kwiaty pojawiające się w końcówce kwietnia i na początku maja podobnie jak u innych śliw. Owoce dojrzewają już od połowy lipca, po dojrzeniu opadają. Nie zrywa się ich, a strząsa. Mają kształt podłużny (3-3,5 cm długości, szerokość ok. 2 cm). Skórka od strony nasłonecznionej ma kolor czerwony z ciemnoczerwono-fioletowymi plamkami, po stronie zacienionej jest żółtozielona. Gdy owoc jest w pełni dojrzały, również i zacieniona strona przebarwia się na czerwono. Miąższ owocu ma kolor ciemnożółty, pestka łatwo odchodzi od miąższu. Pestka śliwki gubinki różni się od pestek innych śliwek – jest bardzo wąska, obustronnie ostro zakończona, w położeniu bocznym asymetryczna, co nadaje jej kształt półksiężyca.

Owoc gubinki jest smaczny i aromatyczny. Jak podaje znany niemiecki botanik, dr Heinz D. Krausch, w artykule w: „Gubener Heinmar Kalender” z 1998 r., owoce śliwki gubinki mogą być spożywane w stanie surowym, ale również doskonale nadają się do gotowania i zamrażania, a także jako dodatek do ciasta ze śliwkami.

Previous
#mikroprzygoda ZBIERAMY PTASIE PIÓRA
Next
#mikroprzygoda SZUKAMY CEGŁY "GOSCAR"
 Return to site
Cookie Use
We use cookies to improve browsing experience, security, and data collection. By accepting, you agree to the use of cookies for advertising and analytics. You can change your cookie settings at any time. Learn More
Accept all
Settings
Decline All
Cookie Settings
Necessary Cookies
These cookies enable core functionality such as security, network management, and accessibility. These cookies can’t be switched off.
Analytics Cookies
These cookies help us better understand how visitors interact with our website and help us discover errors.
Preferences Cookies
These cookies allow the website to remember choices you've made to provide enhanced functionality and personalization.
Save