Return to site
Return to site

#mikroprzygoda

ZBIERAMY GRZYBY NA...

Lubuskie jest grzybowym królestwem!

Nasze ulubione kierunki to: Struga, Budachów i Strumienno, ale w okolicach Białej Góry, czyli na ok 522km Odry też coś znajdziecie między sosnami...

A zatem łapcie za wiklinowe koszyki (tak, wiklinowe są najlepsze ponieważ grzyby mają dostęp do powietrza, nie gniotą się) i ruszajcie w las - choćby ten najbliższy. Grzyby lubią rosnąć blisko wody, szczególnie KOŹLARZE. Jeśli zasuszonych macie już wystarczjącą ilość, proponujemy nietypowy przepis (podajemy niżej).

W trakcie spaceru w poszukiwaniu wymarzonego smardza czy borowika szlachetnego, nie tylko się zrelaksujecie - znalezione grzyby mogą stać się inspiracją do nowej potrawy a przede wszystm do wspaniałego obcowania z naturą. Ale UWAGA! Na grzybach trzeba się znać.

Gdzie szukać wiedzy? Jeśli nie przekazał Ci ktoś z rodziny, to przede wszystkim skup się w poszukiwaniach na dobrze znanych "pewniakach". Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien, pewna. Poszukaj kursu - grzybów nie rozpoznaje się jedynie z wyglądy. Podręcznik to za mało. Niektóre grzyby reagują po dotknięciu (zmieniają kolor), niektóre mają charakterystyczny zapach i smak.

Quiz grzybiarza, kliknij poniżej żeby sprawdzić swój stan wiedzy o grzybach:

SPRAWDŹ CZY ROZPOZNASZ
broken image

SALCESON GRZYBOWY

Składniki:
0,50 kg grzybów leśnych
300 ml bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego,
1 ziarno jałowca
15 g żelatyny
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Grzyby i posiekany czosnek podsmażyć (zrumienić) na oleju, zalać bulionem i razem z przyprawami gotować 15 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki. Namoczoną w wodzie żelatynę zalać niewielką ilością gorącego rosołu, dokładnie rozpuścić i dodać do ugotowanych grzybów. Odstawić do wystudzenia. 1,5 litrową butelkę po wodzie mineralnej obciąć na 2/3 wysokości. Wyjąć liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i jałowca. Wlać przestudzoną potrawę do butelki i zimną wstawić do lodówki. Przed podaniem rozciąć nożyczkami plastik. Salceson podawać pokrojony w plastry.

Previous
#mikroprzygoda SPĘDZAMY WIECZÓR PRZY ŻYWYM OGNIU
Next
#mikroprzygoda ODNAJDUJEMY KESZOWE SKRYTKI
 Return to site
Cookie Use
We use cookies to improve browsing experience, security, and data collection. By accepting, you agree to the use of cookies for advertising and analytics. You can change your cookie settings at any time. Learn More
Accept all
Settings
Decline All
Cookie Settings
Necessary Cookies
These cookies enable core functionality such as security, network management, and accessibility. These cookies can’t be switched off.
Analytics Cookies
These cookies help us better understand how visitors interact with our website and help us discover errors.
Preferences Cookies
These cookies allow the website to remember choices you've made to provide enhanced functionality and personalization.
Save